Ving Tsun Kuen (詠春拳). Ziua 4. Paak Sau (拍手) și Paak Da (拍 打). Blocajul lateral cu palma

Paak Sau (拍手) este unul dintre blocajele fundamentale din Wing Chun și se execută cu palma verticală, degetele în sus, contactul cu brațul adversarului fiind luat cu rădăcina palmei. Este un blocaj „ușor”, nu se lovește mâna adversarului, doar se scoate lovitura sa de pe linia de atac.

Se preferă utilizarea Paak Sau (拍手) din exterior (de exemplu atacul cu mâna stângă este blocat de Paak Sau cu mâna dreaptă), chiar dacă există și forma Paak Sau (拍手) din interior (de exemplu atacul cu mâna stângă este blocat tot cu mâna stângă), considerată însă nesigură, deoarece blocajul traversează perpendicular linia de atac, lăsându-ne într-o poziție vulnerabilă, pentru că adversarul poate contraataca ușor cu celălalt braț. Din acest motiv, aproape întotdeauna ne vom concentra pe utilizarea Paak Sau (拍手) din exterior și nu din interior.

Blocajul se execută în linie dreaptă, către linia de centru a adversarului, ușor, astfel încât să nu se audă niciun sunet atunci când brațul adversarului este interceptat. Dacă se aude zgomotul, înseamnă că s-a pus prea multă forță, palma nu va mai aluneca pe brațul adversarului și va ieși de pe linia de atac, iar dacă se pune prea puțină forță, atunci blocajul nu va reuși să oprească atacul. Așadar, în Paak Sau (拍手) palma pleacă de-a lungul liniei de atac, fără a o depăși, spre linia de centru a adversarului, aceasta fiind mișcarea corectă.

 1. Adversarul își începe lovitura, moment în care deschidem pumnul, orientăm palma vertical, cu degetele în sus și o deplasăm de-a lungul liniei de atac, înspre linia de centru a adversarului.
 2. Podul palmei interceptează brațul adversarului, însă atât lovitura adversarului, cât și blocajul continuă, palma „alunecând” pe brațul adversarului, spre linia sa de centru, păstrând controlul liniei de atac. Astfel, fără a utiliza multă forță, brațul adversarului va fi deviat și nu-și va atinge ținta.

Cel mai important lucru este să se păstreze palma de-a lungul liniei de atac, țintind înspre linia de centru a adversarului și să se utilizeze forța potrivită și o sincronizare perfectă.

Executarea tehnicii

 1. Yi Ji Kim Yeung Ma (二字箝羊馬) – Jong Sau (樁手) se îndreaptă palmele vertical, cu degetele în sus.
 2. Palma din spate (Wu Sau 護手) iese ușor de pe linia de centru, în exterior, prin deplasarea înapoi a cotului, fără a depăși nivelul umărului, cu interiorul palmei orientat oblic înainte, spre linia de centru a adversarului.
 3. Se deplasează apoi palma de la umăr spre linia de centru, împingând înainte cotul, urmând linia de atac, dar fără a depăși linia de centru, mișcarea fiind ușor oblică (din exteriorul liniei de centru înspre linia de centru, pe direcția liniei de atac.
 4. Simultan, palma din față (Man Sau 護手) se deplasează în spate pe linia de centru, prin tragerea cotului înapoi, transformându-se, la final, în Wu Sau (護手), ambele palme fiind exact pe linia de centru, cu încheieturile aliniate pe linia de atac.

Puncte de atenție în executare blocajului

 • Blocajul pornește din exteriorul liniei de atac, nu de pe linia de atac și interceptează lovitura (se termină) pe linia de atac. Dacă blocajul ar porni de pe linia de atac, atunci palma ar lovi pumnul, nu ar intercepta brațul din exterior.
 • În realitate nu trebuie să ne gândim că blocăm doar brațul, ci că blocăm întregul corp. Brațul blocat va fi dirijat către adversar, pe linia de centru. Dacă ne rezumăm să blocăm doar brațul, atunci adversarul va putea contraataca cu celălalt braț. Trebuie să intrăm în el și să-i blocăm corpul cu brațul, controlând și celălalt braț, gata oricând să lovească.
 • Sincronizarea este esențială. Dacă blocajul pornește prea devreme, va rata interceptarea loviturii iar dacă pornește prea târziu, atunci forța necesară pentru a bloca va fi mult mai mare. Blocajul începe exact când pornește lovitura adversarului, o interceptează
 • Este foarte important să se rețină următoarele lucruri: blocajul să nu depășească linia de centru, palma să țintească linia de centru a adversarului și interceptarea să se realizeze cu rădăcina palmei și nu cu degetele sau cu podul palmei.
 • La antrenament Paak Sau (拍手) se dă fără să se miște umerii și șoldurile. În realitate deschiderea și armarea se face nu doar din cot, ci și prin tragerea șoldului în spate, iar la blocaj va participa atât șoldul, cât și pasul înainte, conform principiului celor 6 armonii.
 • La antrenament, partenerul va trebui să dea Yut Ji Chung Kuen (日字衝 拳) corect și relaxat, fără să pună forță și fără să urmărească să provoace. În prima fază este extrem de important să se învețe corect tehnica.
 • În mod normal blocajul nu trebuie să fie detectat de adversar, el trebuie să continue să creadă că pumnul își va atinge ținta, creându-ne astfel un avantaj strategic. Din acest motiv Paak Sau (拍手) este „moale”, interceptează și alunecă pe brațul adversarului, nu îl lovește.
 • Nu contează unde are loc contactul cu brațul adversarului. Ceea ce este important este ca blocajul să se facă pe linia de centru.

Greșeli frecvente în executarea tehnicii

 • Blocajul depășește linia de centru deoarece se aplică prea multă forță și se lovește mâna de atac, nu se interceptează. Astfel, se pierde linia de atac și adversarul poate contraataca folosind celălalt braț
 • Blocajul se face prin apăsarea mâinii în jos și nu prin devierea ei în lateral. La fel, de pierde linia de atac și adversarul poate contraataca.
 • Blocajul în arc de cerc. Toate mișcările se execută în linie dreaptă, nu în arc de cerc, pentru că forța este generată de cot.

Bibliografie suplimentară

Antrenament

Zilnic, pe lângă tehnicile descrise în celelalte articole, exersez din Yi Ji Kim Yeung Ma (二字箝羊馬) de circa 100 de ori Paak Sau (拍手) pe fiecare braț în serii de câte 20 de repetări și încă de 100 de ori, folosind Paak Sau (拍手) – Paak Da (拍 打), adică alternativ, iar la fiecare al treilea Paak Sau (拍手)  se va da și simultan și pumnul soare. Este un exercițiu excelent de precizie și control tehnica exactă fiind descrisă de maestrul Wayne Belonoha în bibliografia recomandată.

În cazul lucrului cu partener, acesta lovește alternativ cu pumnul la nivelul pieptului Yut Ji Chung Kuen (日字衝 拳)  și se face Paak Sau (拍手), deschiderea palmei înspre umăr fiind semnalul ca partenerul să inițieze lovitura. De asemenea, se reia exercițiul în varianta Paak Da (拍 打). Ambele se execută de 20 de ori pe fiecare parte, în 10 serii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.