Ving Tsun Kuen (詠春拳). Ziua 3. Yut Ji Chung Kuen (日字衝 拳). Pumnul soare și cele 9 reguli ale școlii lui Ip Man

Conform principiilor Wing Chun, o luptă care durează mai mult ce 3 secunde este considerată pierdută. Ideal ar fi ca adversarul să fie neutralizat din prima lovitură, însă nu întotdeauna reușim acest lucru – nu uităm că adversarul este de 2 ori mai mare și mai puternic. Pentru a rezolva această problemă, toate stilurile de Wing Chun folosesc lovituri rapide precise, puternice și repetate în același loc, maximizând eficiența și șansele de a finaliza lupta. Un bun luptător de Wing Chun poate lovi puternic în același loc de 10-12 ori pe secundă, finalizând extrem de rapid confruntarea, mai ales că sunt aplicate în puncte vulnerabile de pe corp, față sau gât.

Principiul de atac este unul foarte simplu. În Wing Chun vom lovi cu pumnul vertical, nu orizontal, în linie dreaptă, plecând de pe linia de centru, mișcarea fiind una asemănătoare cu cea a unui piston al motorului unei locomotive cu aburi. La această lovitură brațul se destinde complet la impact și, imediat după, coboară ușor, doar cât să facă loc următorului atac, cu celălalt braț. Pe măsură ce un braț atacă, celălalt se retrage până când pumnul ajunge pe linia de centru, în dreptul cotului, apoi ciclul se reia.

Wing Chun este, așa cum știm, un stil de lovire, din acest motiv accentul cade pe antrenamentul loviturilor, pumnul „soare” fiind una dintre principalele tehnici dezvoltate în acest sens. Față de alte stiluri, lovitura nu se dă cu primele două falange, ci cu ultimele două (ale degetului mic și inelarului). Păstrând pumnul vertical și cotul orientat în jos, această manieră de a lovi protejează excelent încheietura pumnului, astfel încât se poate genera o forță mult mai mare față de situația în care s-ar folosi pumnul orizontal (riscul de luxare a încheieturii pumnului fiind mult mai mare în al doilea caz). Mai mult decât atât, ușoara rotire a încheieturii în sus, în momentul impactului, creează un impuls foarte puternic și care va mări semnificativ impactul.

La executarea tehnicii nu se va utiliza prea mult forța musculară, deoarece puterea nu vine din mușchi, ci din tehnică. Încercarea de a utiliza prea mult musculatura încetinește considerabil execuția și, pe cale de consecință, eficiența. Menținerea cotului orientat în jos închide și protejează linia centrală de un eventual contra-atac în timpul loviturii și, de asemenea, generează forța loviturii. De fapt, forța loviturii nu este generată doar de cot, ci de sincronizarea perfectă dintre cot, pumn și șold, însă, în acest moment, nu ne vom concentra pe acest lucru. Deocamdată este important să obișnuim corpul să țină cotul în jos și să sincronizăm cotul cu pumnul, lăsând șoldul pentru o altă ocazie.

În exersarea tehnicii Yut Ji Chung Kuen (日字衝 拳). vom utiliza doar Yi Ji Kim Yeung Ma (二字箝羊馬), având grijă să menținem trunchiul nemișcat. Nu ne balansăm în față sau în spate, nu rotim trunchiul, umerii rămân pe aceeași linie, pe cât posibil nemișcați. Mișcarea va fi efectuată doar din brațe, fără a pune forță sau viteză, accentuându-se, în această etapă, asupra corectitudinii. Forța și viteza vor veni de la sine, mult mai târziu. O caracteristică a Wing Chun, determinată exact de poziția cotului, este posibilitatea de a bloca lovitura celuilalt simultan cu atacul, chiar dacă în acest fel se pierde o parte din forța loviturii și, probabil, va trebui să continuăm atacul. Într-adevăr, atunci când lovim cu brațul întins, sincronizând pumnul, cotul și șodul, generăm maximum de putere, dar și expunem brațul riscului de a fi interceptat și rupt (tocmai din cauza întinderii cotului). Din acest motiv, în luptă, se va utiliza brațul perfect întins și maximum de putere numai atunci când ambele brațe ale adversarului sunt sub control.

O regulă esențială în luptă este să nu riscăm niciodată echilibrul poziției sau cotul doar de dragul de a lovi. Întotdeauna lovim decisiv doar atunci când suntem siguri, în caz contrar putem utiliza tehnici (cum ar fi pumnul soare protejat, cu brațul neîntins la maximum) care să ne determine să ajungem în poziția ideală pentru a finaliza lupta și să nu ne hazardăm. Deoarece lupta are un caracter dinamic, chiar dacă începem cu pumnul soare protejat, acesta se poate transforma în lovitură decisivă în cazul în care condițiile se schimbă și nu mai există vreun risc să afectăm cotul.

În filme și în demonstrațiile de Wing Chun, pentru spectacol, putem vedea serii numeroase de lovituri de pumn înlănțuite, care distrug adversarul. Chiar dacă acest lucru este perfect posibil, ar încălca principiul economiei energiei. În Wing Chun idealul e să terminăm lupta dintr-o singură lovitură, pentru a ne conserva energia, din acest motiv va trebui să utilizăm cât mai puține lovituri, doar atâtea câte sunt necesare pentru a încheia. Restul este pentru spectacol.

Viteza și tempo-ul sunt importante. O viteză prea mare scade forța, în timp ce o viteză prea mică lasă adversarului timp să conta-atace. În timpul antrenamentelor putem începe cu o lovitură pe secundă, apoi, după ce tehnica se internalizează, putem crește ușor ritmul și include forță.

În timpul antrenamentului putem lovi paralel cu solul sau ușor mai jos, pentru a ne obișnui cu lucrul închis, cu coatele în jos, pe lângă corp. Într-o luptă reală, înălțimea loviturii variază foarte mult, în funcție de situație și de înălțimea adversarului.

Numele de „pumnul soare” este ușor de dedus de unde vine dacă vom urmări scrierea cu caractere chinezești. Primul caracter are exact forma pumnului vertical (日), de aici și denumirea.

Elemente importante și greșeli frecvente la antrenamentul pumnului soare

 • Lovitura de tip „ciocan”. Traiectoria este una rectilinie, spre linia centrală a adversarului, pumnul nu se ridică spre a coborî într-o mișcare de tip ciocan. Se pierde putere și există riscul de a se accidenta cotul în cazul loviturii decisive. La exersare, pumnul din față coboară ușor, făcând loc traiectoriei drepte a celui din spate și nu cel din spate lovește peste cel din față. Pe lângă problemele deja menționate, o lovitură de tip ciocan nu respectă principiul liniei de atac și poate fi relativ ușor blocată, deoarece mișcarea este amplă și expune o zonă largă ce poate fi interceptată.
 • Lovituri „împrăștiate”. Va trebui să ne concentrăm ca ultimele două falange să lovească exact în același loc, nu în locuri diferite. Acesta este, în același timp, și un antrenament de precizie, nu doar de putere și viteză. Cel mai bine este să utilizăm un sac de perete special marcat pentru a perfecționa tehnica.
 • Deviații de la linia centrală. Lovitura se dă exact pe linia centrală, urmând linia de atac. Nu se admite ca pumnul să plece de la linia centrală înspre exterior sau înspre interior. Loviturile sunt precise, în același punct, puternice și rapide.
 • Coatele în lateral. Coatele sunt orientate în jos pe tot parcursul mișcării, pe lângă corp, nu în lateral. Dacă ele devin paralele cu solul, în loc să fie perpendiculare pe sol, pe lângă faptul că expunem coastele atacurilor adversarului, mișcarea devine prea amplă și, prin urmare, ușor de blocat.

Regulile școlii Ving Chun Ip Man

Toți elevii Marelui Maestru Ip Man, pentru a fi acceptați și pentru a practica, trebuiau să respecte un set de 9 reguli, păstrate neschimbate până astăzi. Le voi reproduce exact așa cum au fost ele traduse din chineză de maestrul Wayne Belonoha:

 1. Disciplina – fii disciplinat și respectă principiile etice ale artelor marțiale;
 2. Politețea și rigoarea – practică politicos și riguros tehnicile, sprijină societatea și respectă-i pe cei mai în vârstă;
 3. Iubește-ți colegii de școală – fii om de echipă, păstrează unitatea școlii și evită conflictele;
 4. Controlează-ți și limitează-ți dorințele și plăcerile nocive ale trupului – nu-ți risipi energia, conservă-ți spiritul și sănătatea;
 5. Antrenamentul sârguincios – antrenează-te consecvent, sârguincios și serios pentru a-ți păstra și dezvolta deprinderile marțiale;
 6. Dezvoltarea liniștii spirituale – învață să-ți dezvolți calmul și liniștea spirituală. Abține-te de la ceartă, dispute și luptă;
 7. Participarea socială – fii moderat, drăguț, manierat și politicos în societate;
 8. Ajutorul social – ajută-i pe cei slabi, pe cei foarte tineri sau pe cei aflați în nevoie. Folosește artele marțiale doar pentru binele și folosul umanității;
 9. Respectul tradițiilor – respectă regulile generale ale artelor marțiale chinezești și regulile de conduită civilizată.

Bibliografie suplimentară

Cele expuse mai sus sunt, desigur, o sinteză mai mult teoretică și tehnică și nu garantează însușirea corectă a tehnicii. Dacă doriți să exersați pumnul soare, atunci puteți să participați la cursurile din România, organizate la Iași și București de către sifu Narcis Tașcă sau, pentru un antrenament tradițional conform școlii Ving Tsun a lui Ip Man să vă înscrieți la cursurile  lui sifu Wayne Belonoha din cadrul universității Wing Chun. De asemenea, vă recomand să citiți explicațiile detaliate și să vizualizați următoarele materiale puse la dispoziție de maestrul Wayne Belonoha:

Antrenamentul pumnului soare

Antrenamentele în Ving Tsun sunt cumulative. Asta înseamnă că pe lângă exersarea tehnicilor precedente (din ziua a doua), se includ tehnici noi. După ce se repetă de circa 1500-2000 de ori, ponderea tehnicilor precedente se reduce, însă acestea nu dispar, accentuându-se asupra exersarea celor noi.

Așadar, după exersarea intrării și ieșirii din poziție, eu execut pumnul soare cam de 200 de ori zilnic, în serii de câte 20 de lovituri pe fiecare parte, 100 fiind date în gol iar 100 la sacul de perete.

Cu partener execut blocarea simultană cu atacul, folosind pumnul soare protejat. Lovitura pornește odată cu ce a partenerului, o interceptează cu pumnul sore protejat și își continuă mișcarea, atingând partenerul. Execut 100 de repetări zilnic pe fiecare pumn, tehnica exactă fiind prezentată de maestrul Wayne Belonoha în materialele sale video.

Vă mulțumesc pentru interesul de a citi acest material, iar data viitoare voi prezenta o tehnică de apărare foarte utilizată în Wing Chun, mai exact blocajul lateral cu palma. Ne vedem în curând cu alte lucruri frumoase și interesante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.