Școala de vară DBT și SEM

Așadar, vom avea o vară „fierbinte”, cum nu s-a mai văzut. Fierbinte „di tăt”, pentru că acțiunile vor avea loc fix la Iași, în capitala Moldovei. Așa cum poate știți deja, vom avea „Școala de vară „DBT & SEM” în perioada 9-13 iulie 2018 și „Conferința Anuală a Școlii Doctorale de Psihologie și Științe ale Educației”, în perioada 12-13 iulie 2018.

Școala de vară „DBT&SEM”

De ce e școală? Simplu, pentru că durează 5 zile, 8 ore pe zi, în total un număr de 40 de ore de activitate, cât un curs universitar cu tot cu seminarii și laboratoare. De ce „de vară”? Asta e mai simplu. Se ține vara, în perioada de vacanță.

Cui ne adresăm?

În primul rând studenților, masteranzilor și doctoranzilor, celor cărora nu le-a „ajuns” anul universitar. Glumeam, desigur, în partea a doua a propoziției anterioare, însă, da, ne adresăm studenților, masteranzilor, doctoranzilor, practicienilor, în general tuturor celor care au sau urmează să aibă o formare în psihologie, la orice nivel și doresc, în plus, să aprofundeze terapia dialectic-comportamentală (DBT – Dialectical Behavior Therapy) și modelarea prin ecuații structurale (SEM – Structural Equation Modeling) în același timp. Nu există nicio limitare privind participarea, decât adresabilitatea generală – trebuie, totuși, să fiți psihologi, măcar în devenire.

Despre ce vom discuta?

Despre DBT și SEM, firește, dar ce sunt astea? Cred că deja v-ați dat seama că DBT se referă la o formă de terapie iar SEM la o metodologie de cercetare. Ciudată asociere, nu-i așa? Aproape antagonistă. Terapeuții să nu audă de cercetare iar cei implicați în cercetare acuză terapiile de lipsă de suport științific în demonstrarea eficienței. Tocmai asta vrem noi să facem. Să le unificăm și să „împăcăm” terapeuții cu cercetătorii. Așteptați numai și o să vedeți ce va ieși!

Terapia dialectică și comportamentală

Aici expertul este colegul meu Bogdan Balan, psiholog, psihoterapeut și profesor universitar doctor la Université du Québec en Outaouais. A terminat psihologia la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, dacă vă vine să credeți, chiar înaintea mea, în 1995, făcând parte din prima promoție de psihologi de după ’89. Se pare că acel an n-o să-l uite prea ușor, pentru că, tot atunci, a terminat și Facultatea de Medicină la Universitatea „Gr. T. Popa” tot din Iași, prin urmare puteți intui cam ce minte poate să aibă Bogdan, făcând două astfel de facultăți în paralel, în vremea în care cursurile și examenele universitare erau crâncene. Dacă aveți ce învăța de la el? Oho! De la carte, la experiență de viață. Doctoratul și l-a luat în 2000 în psihologie socială, fiind, imediat după absolvire, în 1996, angajat ca asistent universitar la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași.

Din păcate pentru universitatea ieșeană și din fericire pentru el, imediat după doctorat, prinde o bursă postdoctorală la UQAM, în Canada, în domeniul prevenirii suicidului, în prezent fiind și angajat pe post de profesor la Université du Québec en Outaouais, acolo unde activează din 2015. El se definește mai curând ca practician decât ca profesor universitar, deoarece se poate lăuda cu peste 10 ani de practică în domeniu. Dacă în timpul bursei postdoctorale s-a ocupat intens de cercetare, din 2006 și până în 2015, când s-a reîntors în mediul academic, Bogdan a lucrat ca psiholog clinician și psihoterapeut în Canada, prin urmare va avea multe să vă povestească și, cu certitudine, veți avea și mai multe să-l întrebați.

Este perioada în care Bogdan descoperă terapia dialectică și comportamentală, „al treilea val” al terapiilor comportamentale, după terapia comportamentală clasică și terapia cognitiv comportamentală. După cum ne spune chiar el, DBT este una dintre cele mai răspândite și apreciate terapii la nivel mondial, fiind fondată pe numeroase rezultate de cercetare, recunoscută drept „best practice” și „golden standard” în numeroase ghiduri de pratică. Intuiți de ce am asociat-o cu SEM, nu-i așa? Exact pentru că DBT e o terapie puternic ancorată în cercetare, pătrunsă nu numai de spiritul științific, ci și de cel al filozofiei orientale, reprezentând, poate, cea mai bună îmbinare între terapiile cognitiv comportamentale, spiritualitatea orientală și rigoarea științifică.

Ei? Ce spuneți? Este că merită să vă „sacrificați” o săptămână pentru așa ceva? Pentru cei ce vorbesc engleza, Bogdan ne oferă și o serie de link-uri cu informații suplimentare. Puteți găsi detalii despre DBT aici, aici și aici sau puteți folosi, cu încredere, Google.

Modelarea prin ecuații structurale

De această dată „maestrul de ceremonii” va fi subsemnatul. Despre mine puteți citi aici iar ce știu să fac am trecut aici. Pe scurt, am terminat psihologia și doar psihologia, la aceeași universitate, la un an după Bogdan, dar cariera mea a fost departe de a lui. Abia prin 2001 am început să lucrez în cercetare, la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, activitate care mi-a deschis și „gustul” didactic. Spre deosebire de Bogdan, mintea mea e mult mai „specializată”, axându-mă pe domeniul analizei de date, al programării și al cercetării, chiar dacă mă pasionează și psihologia organizațională și cea a muncii. Observați că sunt foarte departe de psihoterapie în general și de DBT în particular, din acest motiv școala de vară reprezentând o provocare și pentru mine. Nu, este prea târziu pentru mine să mă apuc de psihoterapie, însă nu este deloc târziu să îmbin ceea ce fac eu cu ceea ce știe să facă Bogdan.

Modelele de ecuații structurale sunt destul de bine cunoscute (în sensul de familiare :D) în psihologie, mai ales de către studenții școlilor doctorale, însă nu aș băga mâna în foc dacă sunt și bine stăpânite. Unii spun că prin utilizarea SEM ajungem să „confirmăm” și să stabilim relații cauzale. Vom vedea dacă este chiar așa. Oricum, ideea este că nu vi se vor cere cine știe ce cunoștințe preliminare pentru a înțelege SEM. Ar fi cazul să știți principiile corelațiilor și ale regresiilor, inclusiv corelațiile parțiale, dar nu vă faceți griji. Le vom discuta la prima întâlnire.

Ce vom face? Multe și intense. După o scurtă introducere în care vom vedea ce înseamnă modelele de ecuații structurale, cum au apărut și care sunt cărămizile de bază în abordarea lor (în principal conceptele de model, variabile latente, variabile manifeste și covarianță), vom discuta despre condițiile preliminare ale unei analize SEM, despre ce trebuie să știm din tehnicile clasice ca să ajungem la SEM și despre programele pe computer ce „știu” să lucreze cu SEM. Desigur, vom supune la vot, democratic, ce alegem, dar sunt sigur că vor ieși IBM Amos și R.

Apoi vom vedea cum modelăm. Nu cu plastilină, ci cum transformăm ipotezele de cercetare în ipoteze statistice și în ecuații. Vedem cum specificăm modelele, cum le identificăm, ce diferențiază relațiile cauzale de alte relații cu care se pot confunda, cum asigurăm asumpțiile unei analize SEM și cum purificăm datele. Dacă totul este în regulă, vom trece la evaluarea potrivirii datelor cu modelul teoretic și la estimarea parametrilor modelului. Există aici o mulțime de metode și de indicatori, de multe ori utilizați „după ureche”. Vom învăța să-i folosim corect.

În fine, trecem să ne jucăm cu modelele clasice (analiza factorială confirmatorie, analiza de cale și regresia structurală). Vedem ce sunt modelele echivalente și ierarhice, modelele multitrait-multimethod, cum asigurăm echivalența și invarianța, și, desigur, nu vom omite modelele mai avansate: modele ce folosesc și structuri de medii, modele evolutive, modele MIMIC, cu efect de interacțiune sau multi-nivel, modele cu moderare și mediere și orice ne va mai trece prin cap.

Cum vom lucra

Ei bine, atipic. Pentru prima dată, doi formatori vor lucra ca unul singur. La început, la baze, vom face separat. Bogdan și cu mine vă vom expune principiile teoretice și vom forma primele deprinderi de lucru. Este important să ținem cont de faptul că DBT&SEM este exact ceea ce-i spune și numele. Un curs unic, prezentat integral, nu două cursuri separate. Așa ceva nu s-a mai făcut, credeți-mă. Aplicațiile mele în SEM se vor baza pe ceea ce vă spune Bogdan iar Bogdan va folosi, la rândul lui, SEM pentru a vă argumenta științific terapia.

Pe măsură ce vom avansa, cele 4+4 ore făcute separat vor deveni 4×4 ore făcute împreună. Cu alte cuvinte, teoria, practica și cercetarea se vor îmbina și veți descoperi o lume nouă și minunată. Veți afla cum vă puteți verifica eficiența terapiilor, cum puteți proiecta și conduce propriile micro-studii și cum, pornind de la rezultatele studiilor, vă puteți reașeza abordarea terapeutică pentru a obține maximum de eficiență. Mai mult decât atât, veți afla cum puteți colabora cu clientul și cum îl puteți antrena în acest proces, astfel încât să vadă „cu proprii săi ochi” că progresează. Desigur, totul fiind argumentat științific.

Pentru că această metodă de formare trebuie să poarte un nume, o vom numi metoda duplex-integrativă de formare, sintetizând, pompos, e drept, intențiile noastre.

Ce vă costă și ce obțineți

Va fi o taxă de participare de 400 de lei de persoană. Nici Bogdan, și nici eu, nu vom percepe onorarii pentru cele 40 de ore. Am fost formați la această universitate, am lucrat acolo și, chiar dacă acum fizic ne-am îndepărtat de Iași, cu sufletul nu l-am părăsit niciodată. Pentru noi este o mare onoare și plăcere să împărtășim noilor generații din experiența acumulată, să ne reîntâlnim în locuri dragi, cu oameni dragi. Cea mai mare parte a banilor strânși vor reprezenta un proces de strângere de fonduri în vederea organizării Conferinței Internaționale de Psihologie Aplicată de la anul, devenită deja o tradiție. Având în vedere valoarea sa științifică, dar și dificultatea finanțării, și dorind să aducem la Iași somități internaționale în domeniu, considerăm că acest efort se justifică pe deplin.

Desigur, o parte din bani vor fi utilizați pentru cheltuielile de protocol (cafea, apă, covrigi, alune) și pentru materialele tipărite (broșuri, diplome de participare etc.). Este important să rețineți faptul că diploma nu vă oferă credite CPR. Acesta este un eveniment organizat din pasiune, ce intenționează să vă ofere informații și competențe de lucru reale, obiectivul principal fiind acela de strângere de fonduri destinate altor activități științifice. Deoarece reducerea cheltuielilor, inclusiv prin renunțarea la onorarii, se încadrează în această direcție, considerăm că orice fel de alte sume plătite, spre exemplu, pentru acreditări, ne-ar face să ne îndepărtăm de obiectiv.

Veți primi materiale și documentație în format electronic, veți avea acces pe un portal de eLeaning, însă pentru aplicațiile SEM veți avea nevoie de propriile laptopuri. Conexiunea la Internet v-o oferim noi (:)). De fapt, acesta este singurul obiect pe care va trebui să-l aveți la dumneavoastră.

Cu certitudine, participarea la acestă școală de vară va însemna și alte cheltuieli pentru dumneavoastră. Mă gândesc la cele de transport și diurnă. Acesta este motivul pentru care anunțăm din timp și sperăm ca cei motivați să identifice resurse rezonabile. Nu este exclus să fie permisă cazarea și în căminele universității, însă, în acest moment nu vă pot garanta acest lucru. Oricum, asupra acestui subiect vom mai reveni.

Dacă v-am trezit interesul, iată ce aveți de făcut

Dorim să facem, într-adevăr, ceva original și plăcut. Iașiul este superb în acea perioadă a anului, căldurile verii fiind prefect atenuate de răcorea și aerul curat din parcurile Copoului. Dacă punem la socoteală și faptul că vă veți întoarce cu solide competențe în practica și cercetarea terapeutică, atunci cred că puteți considera activitatea ca un „concediu” la Iași.

Totuși, în absența unui număr de minimum 25 de participanți, activitatea nu mai rentează. Faptul că eu voi veni de la Constanța nu este chiar atât de uimitor, dar haideți să ne gândim că Bogdan vine de la Montreal. Pentru a vedea dacă există interes, organizatorii au conceput un formular online, pe care-l puteți accesa aici. Acum, că știți condițiile, primul pas este să vă înregistrați intenția intenția de participare, completând acest formular. Ne așteptăm la completarea formularului doar de către cei care sunt convinși că se vor înscrie, pentru ca noi să putem înțelege pe câți cursanți ne putem baza. Așadar, nu completați doar ca să arătați că vă interesează. Pe cei hotărâți însă, v-aș ruga să vă grăbiți, deoarece colectarea intențiilor durează până pe data de 5 martie 2018.

După data de 5 martie 2018, dacă acest articol va reuși să convingă destul de mulți doritori să investească în formarea lor reală, veți primi un email de la organizatori, în care veți fi informați privind următorii pași. Probabil că va trebui să achitați taxa de participare, veți afla unde vă puteți caza, ce discount-uri la cazare și la masă obțineți, precum și alte aspecte organizatorice. Cel mai probabil, va fi construit și un site al școlii de vară unde se vor posta toate aceste informații.

Pe de altă parte, școala de vară nu este fabrică de diplome. Desigur, ne interesează să strângem cât mai multe fonduri, însă nu oricum, nu prin a face rabat de la calitate. Atât Bogdan, dar și eu, vom încerca să ne apropiem de fiecare cursant, să ne asigurăm că s-au înțeles conceptele și s-au format deprinderile de bază. Asta înseamnă o abordare mai mult individuală decât colectivă, ce nu se poate face dacă grupul este prea mare. Așadar, școala de vară va fi organizată cu maximum 60 de participanți, ideal 45-50. Dacă va fi cazul, selecția se va realiza tot în ordinea exprimării interesului. Veți fi informați dacă vă aflați pe lista principală sau pe lista de așteptare, iar achitarea taxei de participare reprezintă momentul în care locul vă este rezervat. În cazul în care după expirarea duratei de achitare a taxei rămân locuri libere, acestea vor fi ocupate, în ordine, de pe lista de așteptare. Așadar, grăbiți-vă!

Până în momentul în care organizatorii vor iniția comunicarea oficială, voi încerca să răspund la eventualele voastre întrebări aici sau pe Facebook, însă o puteți contacta și pe doamna conferențiar Daniela Muntele,  organizatoarea acestei acțiuni. Sunt sigur că vă va răspunde sprijinind luarea de decizii potrivite.

În încheiere,  nu pot decât să vă doresc să aveți doar zile bune și abia aștept să ne întâlnim la Iași. Până atunci, n-ar strica dacă ați distribui acest mesaj, astfel încât să ajungă la cei interesați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.