Oameni pe care i-am cunoscut: Profesorul Alin Gilbert Sumedrea

Alin Sumedrea

În urmă cu puțini ani decisesem o schimbare majoră în viață, anume mutarea definitivă în Ardeal, la Sibiu. Din păcate, evenimentul nu a mai avut loc din motive externe mie, însă rezultatul acestor acțiuni a condus către fondarea unei prietenii. Să vă povestesc!

Orice mutare începe cu un job. Prin urmare, am încercat o apropiere de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, susținând, în cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, seminariile (de fapt laboratoarele) de statistică și analiză a datelor, ceea ce, cred eu, știu cel mai bine să fac. Un mediu excelent, cu oameni grozavi, atât studenții, cât și colegii mei. Nu pot să nu remarc susținerea pe care mi-a acordat-o profesorul Marius Milcu și prietenia profesorului Ciprian Raulea, dar și amicițiile, chiar prieteniile pe care le-am legat cu unii studenți, plăcerea cu care, și astăzi, mai țin legătura cu Doru Măgureanu, un student sibiano-sighișorean inteligent, plin de umor și foarte prietenos. Am avut experiențe plăcute, orașul este superb, cum probabil știți, și îmi pare rău că nu am reușit mutarea, în ciuda disponibilității pe care au avut-o toți cei de la facultate.

Titularul cursului de statistică nu eram însă eu, ci profesorul Alin Gilbert Sumedrea, despre care aș vrea să vă povestesc astăzi. După cum este normal, primul lucru pe care l-am făcut a fost să iau legătura telefonic cu domnul profesor pentru a-mi sincroniza laboratoarele cu ceea ce preda la curs. După o scurtă informare, aflu că domnul Sumedrea este mai mult matematician decât psiholog, având un doctorat în statistică la Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică, precum și un doctorat în psihologie. Pe scurt, intuiam că va avea o abordare mai apropiată de semnificația reală a statisticii și mai distanțată de analiza de date, cea studiată în cadrul facultăților cu specific socio-uman.

După ce l-am sunat și m-am prezentat, profesorul mi-a vorbit ca și cum ne știam dintotdeauna, fapt ce m-a mirat, însă m-a surprins în mod foarte plăcut:

 – Hai să ne vedem în Piața Mare, îmi spune el. Nu-ți dau niciun detaliu, vreau să verific ceva. Să văd dacă ne recunoaștem.

Habar nu aveam cum arată și nici el nu cred că mă știa. Din ce în ce mai mirat, stabilim ora și, la pas, mă pornesc de pe Victoriei, unde stăteam în campusul universității, spre Piața Mare. Sibiul nu este un oraș foarte mare, însă, dacă știți, Piața Mare este una dintre atracțiile turistice, prin urmare mai tot timpul este plină. Cum am ajuns mai devreme, m-am oprit la cafeneaua mea preferată, Haller Cafe, pe care v-o și recomand. La ora convenită, bine activat după vreo două cafele, ies din cafenea, îl văd pe domnul profesor, mă îndrept spre el, ne salutăm, facem cunoștință și îmi recomandă să intrăm la restaurantul „La Turn” pentru a sporovăi în liniște.

Să nu mă întrebați cum de ne-am recunoscut, deși nu ne văzusem niciodată, nici măcar în poze. Habar nu am, însă domnul profesor sper că și-a verificat teoria. Eu rămân la ideea că că au acționat feromonii matematici din noi. Desigur, glumesc.

Nu m-am înșelat deloc în ceea ce-l privește. Cu certitudine, domnul Alin Sumedrea este mai mult matematician decât psiholog, asta ca să nu fiu categoric afirmând că este doar matematician. Pentru prima dată în viața mea am aflat că mai există cineva care susține că psihologia este o disciplină matematică pe care o putem privi ca știință doar în urma unei abordări matematice. Instantaneu și definitiv, ideile domnului profesor m-au cucerit și mi-am dat seama că asta se va transforma într-o lungă amiciție.

– Lasă asta cu statistica, îmi spune profesorul, tăindu-mi elanul expunerii ideilor mele. Nu mă interesează ce predai și cum predai. Nici pe studenți n-o să-i intereseze, ai să vezi, însă tu fă-ți treaba cum știi că nu-mi permit să-ți dau sfaturi. La vârsta asta tu crezi că ei alte preocupări nu au, decât să învețe statistică? Hai mai bine să discutăm lucruri care chiar contează.

Alin Sumendrea
Profesorul Alin Sumedrea susținând teza de abilitare pentru conducere de doctorat, Universitatea București, iulie 2016

Și a început să-mi povestească despre mecanismele tensionale, despre stările psihicului, despre determinism, despre modelele matematice pe care le-a găsit demonstrându-și teoria. Recunosc că la început am fost sceptic, apoi lucrurile au început să se lege în mod logic. Ulterior s-a alăturat discuției și fiul său, orele trecând fără să realizăm acest lucru, așa cum se întâmplă atunci când te afli într-o companie plăcută.

Profesorul Sumedrea are, cu certitudine, o minte genială, dublată de o excelentă cunoaștere a subtilităților matematice. El a fost primul care mi-a arătat diferența dintre matematica așa-numită computațională și cea creativă. De asemenea, mi-a pus la dispoziție materialele și lucrările sale, inclusiv demonstrațiile matematice. Nu sunt chiar începător în matematică, însă trebuie să recunosc că am reușit să-l urmăresc până la un moment dat. După aceea, expunerea mi-a depășit cunoștințele și am aflată că nu trebuie să-mi fie rușine de asta. Ceea ce propune profesorul Sumedrea depășește chiar cunoștințele unor matematicieni, așa cum am constatat în urma unor discuții cu aceștia.

Despre profesorul Alin Sumedrea nu ați auzit mulți dintre dumneavoastră, el fiind o persoană destul de retrasă și nu urmărește publicitatea. De fapt, nici nu știu dacă în urma acestui articol nu mă va suna să-mi ceară să-l retrag. Eu rămân însă la ideea că oameni ca el trebuie cunoscuți, pentru că într-o lume din ce în ce mai diletantă și mai superficială, astfel de  inițiative riguroase sunt de apreciat.

Recent, profesorul Sumedrea și-a susținut teza de abilitare pentru conducere de doctorat, cu toate că am mari rezerve că va găsi doctoranzi care să corespundă criteriilor sale, el fiind unul dintre pionierii psihologiei matematice în România, dacă nu chiar primul. Teza, denumită „O abordare psihologico-matematică a constructului și mecanismului psihologic tensional”, a fost susținută în limba engleză la Universitatea București, rezumatul acesteia putând fi consultat aici.

Deoarece am avut nenumărate discuții cu domnul profesor pe tema modelului său, reușind, într-un final, să-i înțeleg munca, m-a surprins efortul de a traduce elementele esențiale într-un limbaj adecvat prezentării în domeniul socio-uman. A făcut-o magistral, chiar dacă pentru asta a fost nevoit să reducă din nivelul unor concepte. Spre exemplu, o serie de ecuații caracteristice modelelor de conștiință artificială le-a prezentat drept ecuații de inteligență artificială, probabil ca să evite posibilele speculații pe tema conștiinței. Personal am fost fericit că m-am prins și, în final, mi-a confirmat acest lucru.

Aceia care îl știu pe domnul profesor Alin Sumedrea vor recunoaște și vor confirma cele spuse mai sus. Celor care nu-l cunosc, le-aș dori să-l cunoască. În mod clar, profesorul Sumedrea este o minte luminată, cu care mă bucur să fiu contemporan, coleg și prieten. Mi-aș dori ca cei cu adevărat interesați de psihologie să încerce să facă un pas înainte, trecând de la studiul efectelor opiniilor subiective ale persoanelor, la cercetarea modelelor informaționale prin intermediul cărora psihicul ajunge să implementeze un comportament manifest și nu numai. Cu certitudine, munca domnului profesor iese din paradigma de cercetare utilizată în psihologia actuală și se apropie mai mult de ceea ce încearcă să facă miliardarul rus Dmitri Itskov prin intermediul inițiativei 2045. Eu sunt aproape convins că în puțini ani vom vorbi despre domnul Sumedrea ca despre un alt „om de știință de origine română care a ajuns mare în străinătate”.

4 thoughts on “Oameni pe care i-am cunoscut: Profesorul Alin Gilbert Sumedrea”

  1. Sunt foarte placut impresionată de ceea ce ati scris despre domnul profesor Alin Sumedrea. Domnul profesor este genial iar profunzimea si veridicitatea teoriei sale este de netăgăduit. Initiativa Dumneavoastra este lăudabilă. Da, domnul profesor Alin Sumedrea un om adevărat om, merita intreaga noastră apreciere, respectul si pretuirea noastră

  2. Felicitari pentru articol, si mai ales pentru ideea de a scrie despre dl. prof. Sumedrea. Eu am avut oportunitatea sa-i fiu studenta, asa ca inteleg perfect despre ce vorbesti! Este intr-adevar o capacitate dpdv profesional si totodata un om extrem de modest.
    Eu numesc teoria dumnealui “Teoria vietii – demonstrata!” pentru ca,mie mi-a clarificat cumva misterul vietii, si cu dovezi pe deasupra. Nu este usor de inteles, si cu atat mai putin de acceptat de noi, psihologii, dar este totusi un mod foarte pragmatic de a vedea lucrurile, la un nivel extrem de profund.
    Si da…. s-ar putea sa te sune….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.