Ordonanțe și proteste

Cât de bine ne cunosc unii și cât de ușor ne manipulează ca neam. Haideți să vă prezint o mică strategie:

  1. Creezi un lucru normal și imposibil de demontat legal, îl prezinți distorsionat și generezi emoție și mișcări sociale;
  2. Lași tensiunea să se descarce, te faci că renunți la lucrul creat, dar ceri expertiză;
  3. Expertiza îți va spune că lucrul respectiv nu are nicio problemă și poate fi implementat;
  4. Reiei lucrul respectiv și adaugi un element, pe care dacă l-ai fi pus de prima dată, ai fi obținut o revoluție;
  5. Tensiunea s-a descărcat, societatea s-a calmat, poți liniștit implementa mizeria.

Vă sună cunoscut? E o tactică de manipulare clasică, prezentă inclusiv în manualele de vânzări, numele ei îmi scapă acum. Doriți un exemplu? Cred că l-ați intuit, este vorba despre notoria Ordonanță grațierii.

La momentul respectiv, când erau j-demii de oameni în stradă și urlau că sunt grațiați corupții, mă uitam stupefiat și nu-mi venea să cred. Citeam și răsciteam ordonanța care prevedea, în mod explicit, că faptele de corupție, printre multe alte fapte, NU FAC OBIECTUL GRAȚIERII. Nu înțelegeam de unde naiba au scos protestatarii că se grațiază corupții? Bănuiam însă că jocul este un pic mai complicat iar acele proteste numai spontane nu sunt, chiar dacă, la nivel bazal, rezonam cu acei oameni. Da, este groaznic să furi ca în codru și apoi să scapi, bucurându-te de rezultatul hoției, însă nu despre asta era vorba atunci. Ordonanța grația, în special, pe acela de a furat o pâine și un baton de salam, de foame, și care mai are acasă încă 10 copii. Presupuneam că până la urmă vor beneficia corupții, dar încă nu știam cum. Era prea evident și contradictoriu mesajul mulțimii ca să poată fi considerat spontan.

Desigur, au renunțat la ordonanță, s-a trecut la pasul 2 și au cerut opinia Curții Constituționale. Chiar și un nespecialist, dacă ar fi petrecut 15 minute să o citească atent, ar fi constatat un lucru interesant – ordonanța era perfect normală, constituțională, ba chiar și morală având în vedere normele Europene. Chiar nu avea niciun fel de problemă, prin urmare toate forurile de expertiză au declarat ceea ce era de așteptat să declare – ordonanța este în regulă. Sigur că apariția unora care să strige apoi jos CCR deja sfidează imbecilitatea, dar nu la acele persoane mă refer, ci la cei bine intenționați, inteligenți, dar care, ca și mine la vârsta lor, nu au răbdarea necesară să studieze atent o astfel de problemă. Dacă ajungem să acceptăm jos Constituția, atunci e liber la ieșit în stradă și la aplicat legea junglei și nu cred că cei care urlă așa ceva sunt chiar dintre cei ce vor supraviețui două zile într-un astfel de scenariu. Vedeți Siria sau Ucraina.

Așadar, ordonanța grațierii cică a fost retrasă, CCR a spus că este perfect în regulă, între timp cei mai mulți au aflat că, deși animați de bune intenții, până la urmă au picat grav în penibil. Pașii 2 și 3 au fost realizați, urmează pasul 4. Ghici care? Pai iaca un vot în Comisia Juridică a Parlamentului care, ce să vezi, permite atrocitatea gândită inițial. Reia tot ce conținea inițial ordonanța grațierii, însă scoate alineatul în care se vorbea despre exceptarea corupților. Pur și simplu, legiferează fix motivul care nu exista înainte, dar pentru care a ieșit lumea naivă și neinformată în stradă.

Ce să vezi, ajungem la pasul 5. Normal că unii țipă, urlă, sunt revoltați și încearcă să reînvie mișcările sociale, însă degeaba, emoția s-a disipat, nu ies mai mult de 200. Gălăgioși, dar total insuficienți ca număr pentru a mai conta. Este greu de crezut că se vor strânge iarăși 10, 20, 30 de mii de oameni sau câți or fi fost, poate mult mai mulți. De ce? Pur și simplu pentru că unii s-au grăbit ca fata mare la măritat și au picat fix în capcana întinsă. Ce spuneați? Că ați reușit să opriți grațierea corupților? Pe bune? Dacă rămânea forma inițială, ieșea din pușcărie femeia muritoare de foame cu 10 copii acasă. Așa, pe lângă ea, vor ieși veseli din pușcăriile de lux și cei care au prăduit țara asta. Acum vedeți de ce ordonanța a fost dată noaptea? Tocmai pentru a vă determina să reacționați, de a suspecta că ceva nu e în regulă, deși nu exista nicio problemă. Acum votul a fost dat ziua în amiaza mare și, pur și simplu, este sfidător.

Dragilor, nu corupția ucide, ci prostia. Corupția doar sărăcește iar sărăcia și lăcomia ucid. Și prostia sau, mai bine spus, naivitatea, căci nu cred că avem de a face cu oameni proști, ci cu oameni cu prea mult sânge fierbinte și care îl loc să se gândească 5 minute, să acționeze 10 și să câștige, preferă să acționeze zile întregi și la sfârșit să piardă. Dragilor, nu vă mai aruncați. Nu așa câștigați astfel de lupte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *