Oameni pe care i-am cunoscut: Profesorul Dragoș Iliescu

Dragoș Iliescu

Nu știu dacă în domeniul psihologiei există cineva care să nu fi auzit despre profesorul Dragoș Iliescu. Cu certitudine, numele său va rămâne în istoria psihologiei românești deoarece este, poate, cel mai cunoscut psiholog român la nivel internațional, un nume de referință. Nu pot vorbi despre realizările lui profesionale. Sunt multe și, cu certitudine, sunt alții mai calificați decât mine să le aprecieze. Eu am să încerc să-l descriu pe Dragoș Iliescu din perspectiva prietenului și a sfătuitorului.

Pe Dragoș Iliescu l-am cunoscut în 2002, la prima conferință națională de psihologie, cea de la Neptun. Pe vremea aceea era la început de carieră, dar competența, spontaneitatea și inteligența deveneau instantaneu evidente, ca și o maturitate în gândire și acțiune atipică vârstei. Eu am prezentat concepția de evaluare psihologică asistată computer, sistemul Itemsoft TAC pe vremea respectivă, „străbunicul” lui Psihosoft CATS. Dragoș Iliescu expunea, în cadrul aceleași secțiuni, metodologia Q, o tehnică de analiză de date interesantă, promițătoare, pe care însă nu am înțeles-o la acel moment și nici nu m-a interesat prea tare. Am schimbat doar câteva vorbe atunci, pe terasă, la o cafea, nimic special.

Soarta avea să ne „pună în legătură” un an mai târziu, când în cadrul Bazei de Cercetare cu Utilizatori Multipli de la Iași, laboratorul de psihologie experimentală și psihodiagnostic, implementam și prezentam unele probe psihologice clasice, spre exemplu inventarul de personalitate 16PF și matricile progresive Raven. Era începutul profesionalizării instrumentelor de diagnostic psihologic, perioada în care astfel de probe deveneau legale, fiind monitorizate, adaptate și licențiate în România de către marii producători internaționali precum IPAT sau Psychological Corporation. Inventarul 16PF mi-a fost un instrument foarte drag iar pe baza noii versiuni primită de la IPAT construisem o bijuterie de program. Avea testare locală și în rețea, profiluri tip și comparare cu profilurile tip, implementasem ecuațiile de regresie din lucrarea „The 16PF: Personality in Depth” a lui Heather Cattell (apropo de asta, tare mi-ar plăcea să o mai găsesc pe undeva) și multe alte facilități. Era perioada în care discutam destul de des cu regretatul profesor Horia Pitariu, mai ales că la el am fost direcționat atunci când plin de entuziasm scrisesem la IPAT că vreau să adaptez 16PF în România.

Profesorul mi-a spus că aceste drepturi le-a cedat firmei D&D, probabil firma de debut în care unul dintre acționari era Dragoș Iliescu și mi-a explicat, pe parcursul unor lungi discuții, ce înseamnă acest proces de adaptare. Atunci am realizat că de unul singur am șanse aproape nule să duc la bun sfârșit așa ceva. În aceeași perioadă apar însă două mesaje: unul de la D&D, semnat de Dragoș Iliescu iar celălalt de la Anca Domuță (acum Anca Dobrean) prin care eram informat să nu mai popularizez versiunile software ale probelor 16PF, respectiv matricile progresive Raven deoarece reprezintă mărci protejate de dreptul de autor. Mi-a picat bine? Nu, în niciun caz, însă înțelegeam perfect despre ce este vorba. Mai mult, atât 16PF, cât și matricile Raven reprezentau, ca instrumente, variante puternic depășite, la București și la Cluj ducându-se o intensă activitate de readaptare a acestora.

Evident că i-am scris lui Dragoș Iliescu întrebându-l cum aș putea face să continui valorificarea lui 16PF. Nu mă așteptam să am prea multe șanse, însă, spre surprinderea mea, atunci am avut o primă dovadă a calității sale umane. Foarte amabil, foarte prietenos, am găsit soluții și variante de colaborare. O colaborare ce a dus la o prietenie până în prezent.

Dragoș Iliescu este, în primul rând, un om pe care te poți baza, calitate rară în zilele noastre. În al doilea rând, cred că nu și-ar ierta-o dacă ar putea ajuta pe cineva și nu ar face-o. Informații, materiale, cărți, contacte cu somități în domeniu, sfaturi și recomandări, toate acestea sunt doar o parte dintre „beneficiile” faptului că ne-am cunoscut și pentru care îi mulțumesc.

În același timp, Dragoș Iliescu nu este o persoană ușor influențabilă sau ușor impresionabilă. Are o gândire realistă, clară, este bine organizat, știe ce vrea și simte imediat „abureala”. O spun din experiență. Nu doar o simte, dar are un fel al lui să ți-o spună de-ți vine să tot pleci. În relația cu el nu a ezitat să aprecieze clar și public părțile bune, după cum nu a avut nicio rezervă, în ciuda prieteniei, să dea de pământ atunci când lucrurile nu au funcționat. Nu a ezitat să-mi dea dreptate când ne-am contrazis și am avut argumente, nu am ezitat nici eu să recunosc atunci când m-am lovit de propriile mele limite. Nu, Dragoș Iliescu nu este deloc „gentil” atunci când vorbim despre rigoarea științifică și categoric urăște diletantismul. Poate și din cauza asta unii nu-l prea agreează.

Pe Dragoș Iliescu l-am avut în comisia de doctorat. Nu am terminat încă de povestit aventurile mele în calitate de doctorand, însă îl veți regăsi și acolo. Profesorul Dragoș Iliescu a vorbit penultimul. Ultimul a luat cuvântul profesorul Cornel Havârneanu care și-a pregătit tacticos mitraliera și nu a făcut economie de muniție, asta nu înainte ca profesorul Dragoș Iliescu să regleze tirul. Cred că am avut noroc, pentru că, la final, după ce au jucat toți oină cu bietul doctorand, recte eu, profesorul Iliescu spune:

– Măi, păi eu nu știam că aici, la Iași, se dă așa de tare. De ce nu mi-ați spus, că dădeam și eu!

Eu încă trag nădejde că glumea…

Dragoș Iliescu, indubitabil, a îmbinat pasiunea pentru psihologie, pentru cercetarea și practica psihologică, armonizând-o perfect cu omul de afaceri Dragoș Iliescu, demonstrând că din psihologie se poate câștiga bine. Nu a devalizat bănci, nu a făcut afaceri cu statul, doar a gândit, a muncit și a organizat. În ciuda valorii sale incontestabile, a poziției pe care o are la nivel național și internațional (este, totuși, președintele ITC – International Test Commission), Dragoș Iliescu e o persoană căreia nu-i place să se expună, nu valorizează vedetismul.

Normal că succesul atrage și invidii. Unii consideră că reușitele lui Dragoș Iliescu, cele profesionale și, mai ales, cele financiare reprezintă un fapt condamnabil. Pur și simplu nu cred că aceștia înțeleg că nu sărăcia reprezintă un ideal în viață, ba din contra. Ar fi mai util pentru toată lumea dacă i s-ar înțelege și prelua modelul de succes în locul altor vorbe.

În final, ce să vă mai spun despre profesorul Dragoș Iliescu? Eu l-am cunoscut într-un anumit fel, studenții lui îl cunosc în alt fel, cu certitudine partenerii de afaceri au o altă viziune asupra sa, asta că să nu mai vorbim de cei care, într-un fel sau altul, cred că a face bani dintr-o afacere pe care ai gândit-o și ai crescut-o reprezintă un păcat. Eu îl consider un prieten și întotdeauna m-am raportat așa în relație cu el, indiferent că am ieșit la restaurant, că i-am cerut sprijinul și sfatul într-o problemă profesională sau că l-am avut, în unele momente, în calitate de evaluator a muncii mele. Un singur lucru însă aș remarca. Dragoș Iliescu nu confundă niciodată prietenia cu treaba, nu le amestecă și vai de cel care crede că poate face rabat de la calitate, competență și profesionalism bazându-se pe prietenie.

3 thoughts on “Oameni pe care i-am cunoscut: Profesorul Dragoș Iliescu”

  1. Cristian,

    l-ai “scanat” si descris foarte bine pe Dragos. Trebuie sa spun ca si pe mine m-a marcat intalnirea cu el. Ne-am vazut pentru prima data, dupa cateva convorbiri la telefon si mesaje legate de oferta de probe psihologice de la D&D, pe holul Facultatii de Psihologie, undeva la etajul V, cred la “Leu”, intalnire mediata oarecum de regretatul Profesor Horia Pitariu. Mi-a placut stilul degajat, prietenos, deschiderea lui spre colaborare. Am remarcat apoi, in scurta colaborare pe care am avut-o legat de adaptarea, prelucrarea pe populatie romaneasca a unor inventare de personalitate utilizate frecvent in lume, corectitudinea, seriozitatea si profesionalismul sau. Ii apreciez munca si daruirea in lucrul cu tot ce tine profesia noastra si ii doresc mult succes in tot ceea ce face!

  2. Împărtășesc cele menționate în articol. Un profesionist în adevăratul sens al cuvântului, cu o rigoare, seriozitate și simt practic extrem de bine conturate.
    Mi-a fost și mie membru în comisia de susținere publica a tezei de doctorat și îmi aduc aminte de aceeași remarca.
    Felicitări pt inițiativa și obiectivitatea expunerii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *